• KLIENT:

    Torus

  • DATA:

    2011

  • WSPÓŁPRACA:

    Miłosz Szczęsny

OPIS KONCEPCJI

Projektowana kładka doskonale łączy oś kampusu Uniwersyteckiego oraz Grunwaldzką. Wybór lokalizacji uwarunkowany był chęcią dopełnienie układu urbanistycznego okolicy kampusu Uniwersytetu Gdańskiego. Kładka ma stanowić element identyfikacji wizualnej miejsca gdzie spotyka się biznes z nauką. Architektonicznie nawiązuje do tradycji miejsca, szukając wspólnego języka pomiędzy budynkami Uniwersytetu Gdańskiego, biurowcami Alchemii oraz Halą Oliwią. Inspiracją dla formy była zawinięta wstęga, mająca symbolizować związki między biznesem i nauką. Istotnym było również uniknięcie tworzenia dominaty nad ulicą Grunwaldzką. Obiekt dzięki zastosowaniu wind w rdzeniach konstrukcyjnych jest w pełni dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych oraz rowerzystów. Obiekt jest konstrukcja stalową, kładka podtrzymywana jest poprzez system odciągów. Kładka obudowana jest panelami z płyty warstwowej lakierowanymi proszkowo na biało umieszczonymi na stelażu oraz elementami z betonu licowego. Kładka jest iluminowana, dzięki czemu jej forma pozostaje widoczna również nocą. Dzięki oświetleniu obiekt zyskuje niepowtarzalny klimat oraz charakter. Iluminacja oparta jest na technologi LED z zastosowaniem emiterów typu RGB. Oświetlenie umieszczone jest w obudowie poręczy oraz w szklanych pasach pomiędzy panelami w dolnej części obiektu. Takie rozwiązanie pozwala na wielokolorowe oraz równomierne podświetlenie obiektu.

  • SHARE: